Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

Finansai

split_long.png
Pablogino BVP augimo prognozę 2015 06 10

 Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet dėl prastesnės eksportuotojų padėties šalies bendrasis vidaus produktas augs 2 proc. Anksčiau prognozuota, kad augimas sudarys 2,7 proc. Numatoma, kad kitąmet ūkio plėtra paspartės iki 3,4 proc. (ankstesnė prognozė – 3,5 %).

 

„Ekonomiką toliau į priekį tempia vidaus vartojimas, tačiau prognozes koreguoja prastesni eksporto į Rusiją rodikliai. Tai sunkina kai kurių sektorių, pavyzdžiui, transporto sektoriaus, padėtį. Tačiau, net ir sumažinus šių metų augimo prognozę, pagal plėtros tempą Lietuva bus viena iš lyderių Europoje“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.

 

Pirmaisiais šių metų mėnesiais Lietuvos eksportas į Rusiją sumažėjo maždaug ketvirtadaliu. Tai lėmė ne tik suprastėjusi šios kaimynės ekonominė padėtis, bet ir smukęs rublio kursas, kuris užsienio prekes Rusijos gyventojams padarė sunkiau įperkamas.

 

Santūraus optimizmo suteikia sustiprėjusi padėtis Europos Sąjungoje, kurioje Lietuva parduoda daugiausia prekių ir paslaugų.

 

Senajame žemyne ūkį gaivina ir pastaruoju metu vykdoma Europos Centrinio Banko skatinamoji pinigų politika, kurią įgyvendina ir Lietuvos bankas.

 

Numatoma, kad šiemet bendras Lietuvos eksportas ūgtelės 0,1 proc. (ankstesnė prognozė – 3,7 %). Kitąmet prognozuojamas 4,3 proc. augimas (anksčiau prognozuota – 5 %).

 

Lietuvos bankas toliau prognozuoja, kad 2015 m. po keliolikos metų pertraukos Lietuvoje bus užfiksuota vidutinė metinė defliacija.

 

Numatoma, kad bendras vartotojų kainų lygis šiemet bus 0,3 proc. mažesnis nei pernai. Esminė tokio pokyčio priežastis – atpigę degalai, šilumos energija, dujos, elektra.

 

Prognozuojamas vidutinis darbo užmokestis ir 2015 m., ir 2016 m. turėtų išaugti po 4,9 proc.

 

„Jau nuo 2013 m. vidutinis darbo užmokestis kyla greičiau nei kainos. Kadangi ši tendencija tęsis tiek šiemet, tiek kitąmet, gyventojų perkamoji galia toliau didės“, – teigia Gediminas Šimkus, Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius.

 

Numatoma, kad 2015 m. privatus vartojimas padidės 3,4 proc., o 2016-aisiais vartojimo augimo tempas paspartės iki 4 proc.

 

Palyginti su pernai, šiemet prognozuojama, kad nedarbo lygis sumažės nuo 10,7 iki 10 proc., o kitąmet dar turėtų nukristi iki 9,2 proc.

 

Lietuvos banko interneto svetainėje galite susipažinti su naujausiomis vidutinio laikotarpio makroekonominėmis prognozėmis ir Lietuvos ekonomikos apžvalga.

 

Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus inf.

 
Komentarai (0)
Naujas komentaras
Jūsų el. paštas
 
Jūsų vardas
Komentaras
Apsaugos kodas secimg
 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. balandis
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
1
2
3
4
5
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!