Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

Finansai

split_long.png
Atlikėjams be honorarų bus mokamas papildomas atlygis 2012 06 20

 Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA pranešė, kad atlikėjams, muzikos kūrėjams atlygio dydis gali siekti daugmaž mėnesio minimalios algos dydį už jų sukurtą, atliekamą ir kavinėse, radijo eteryje bei televizijoje skambančią muziką.

 

Asociacija yra atsakinga už pinigų, kuriuos vėliau paskirsto atlikėjams, surinkimą. Atlikėjai kasmet gauna tam tikrą atlygį, kuris priklauso nuo jų kūrybos girdimumo ar matomumo viešoje erdvėje.

 

Priimtos pataisos – atlikėjų naudai

 

Lietuvoje nuo šių metų kovo 1 d. išspręstas nesutarimas dėl senesnių laikmenų ir įrašymo įrenginių. Seimui pataisius Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą buvo priimta pataisa - joje numatyti kompensacinio atlyginimo tarifai už tuščias garso ir audiovizualines laikmenas bei įrenginius, kuriuos vartotojai gali naudoti filmams ar muzikai kopijuoti.

 

„Pagaliau po ketverių metų derybų išsisprendė nesutarimas dėl tuščios laikmenos naudojimo. Nuo šiol atlikėjai gaus kažkokią dalį atlygio už grojamus jų kūrinius radijuje, televizijoje ar kavinėse. Ilgą laiką tuščia laikmena buvo nesuprantama, ir žmonės nežinojo, kodėl už tai turi mokėti“, – pasakojo aktorius Rimantas Bagdzevičius, AGATA tarybos pirmininkas.

 

R. Bagdzevičius pridūrė, jog kultūringose šalyse toks apmokestinimas yra daromas nuo senų laikų ir dabar tai darys Lietuvoje.

 

Keičiasi pačių žmonių požiūris

 

Anot teisininkės Agnės Masalskytės, AGATA direktorės, per 10 metų pasikeitė pačių žmonių požiūris, ir verslininkai patys supranta, kad reikia mokėti už skambantį kūrinį, nes tai yra atlikėjo intelektinė nuosavybė.

 

„Jau šiemet AGATA teisių turėtojams paskirstė 4,34 mln. litų atlyginimą. Jis yra šešiais procentais didesnis nei pernai, nes 2010 m. asociacija atlikėjams, įrašų gamintojams, aktoriams buvo išmokėjusi 3,76 mln. litų. Atlikėjams galime sumokėti daugiau, nes už jų kūrinius, skambančius kavinėse, radijuje, parduotuvėse, verslininkai privalo sumokėti“, – sakė A. Masalskytė.

 

Pinigų paskirstymo logika konkretiems asmenims elementari: kuo daugiau atlikėjo įrašų grojama – tuo didesnis atlyginimas jam tenka.

 

„Mes suskaičiuojame kiekvieną skambėjusią minutę. AGATA nariai daugiausia uždirba iš televizijų eterio, kur minutė kainuoja brangiausiai. Kad ir koks būtų puikus atlikėjas, kiaurą parą skambantis Mažeikių radijo stotyje, televizinio dydžio atlyginimo, deja, negaus, – aiškino A. Masalskytė. – Dar atkreipiame dėmesį, kad, jeigu anksčiau didžiąją dalį atlyginimo gaudavo fonogramų gamintojai, dabar vis daugiau pajamų tenka patiems savo įrašų leidyba užsiimantiems atlikėjams.“

 

Atlikėjų honorarai didės

 

Spaudos konferencijoje dalyvavęs dainininkas Stanislavas Savickis-Stano sakė, kad autoriui tai yra labai svarbu, nes jis dabar turi teisę gauti atlyginimą už skambantį jo kūrinį, nes prieš tai taip nebuvo daroma: „Mano atveju dabar gaunu mėnesio minimalios algos dydį už skambančius kūrinius.“

 

Pasak Stano, anksčiau už pasirodymus koncertuose, kurie rodomi per televiziją, nebūdavo sumokama, nes nebūdavo pinigų, tačiau dabar tai bus daroma.

 

„Man tai yra labai svarbu, nes pirmiausia žinau, kad turiu teisę gauti atlygį už skambantį mano kūrinį“ – pridūrė jis.

 

Šiais metais daugiau kaip 1 tūkst. litų atlyginimą gavo 285 atlikėjai. „Nuo kelių šimtų iki keliasdešimties tūkstančių litų gauna apie 1,5 tūkst. šalies atlikėjų. Didžioji dalis mūsų surinktų lėšų lieka Lietuvoje – užsienio atlikėjams pervedame daugiau kaip ketvirtadalį už transliacijas, viešą muzikos grojimą, tuščias laikmenas surinktos sumos“, – sakė asociacijos AGATA direktorė A. Masalskytė.

 

Pinigai AGATA nariams skaičiuojami pagal muzikos panaudojimą praėjusiais metais, tad šiemet asociacijos Narystės ir paskirstymo skyrius suskaičiavo pernykščius „viščiukus“ kad nustatytų, kas, kur ir kiek laiko skambėjo, AGATA vadovaujasi transliuotojų, maitinimo tinklų, taip pat parduotuvių ir kirpyklų pateikiamais grojaraščiais.

 

Asociacija taip pat ėmėsi administruoti dar vieną milžinišką informacijos paketą, kurį teiks kompiuterinės įrangos pardavėjai, mat atlikėjams, autoriams, įrašų gamintojams už šalyje realizuotas tuščias laikmenas bus mokamas kompensacinis atlyginimas.

 

Pernai iš technologiškai atsilikusių laikmenų AGATA surinktas atlyginimas nesiekė nė 200 tūkst. litų. „Tačiau jau po vasaros turėtų matytis, kokį poveikį surenkant atlyginimą turės išplėsta tuščios laikmenos bazė“, – vylėsi A. Masalskytė.

 

Alfa.lt inf.

 

 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. gegužė
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
29
30
1
2
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!