Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

Finansai

split_long.png
Euro įvedimas: grąžos litais išimtys 2014 12 01

Pasirengimo euro įvedimui koordinavimo darbo grupė nustatė pavyzdinius atvejus vienai iš Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo išimčių, kai atsiskaitymo dviem valiutomis laikotarpiu verslas galės duoti grąžą litais, o ne eurais.

 

Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymas numato, kad 2015 m. sausio 1-15 dienomis Lietuvoje bus galima atsiskaityti grynaisiais litais ir eurais, o grąža bus atiduodama tik eurais.

 

Įstatymas taip pat numato keletą išimčių. Tarp jų - automatinės prekybos vietos (pavyzdžiui, automatinės degalinės), kur nėra kasininko.

 

Šiuo atveju, jei nėra galimybės atsiskaityti litais ir eurais, leidžiama atsiskaityti vien eurais.

 

Kita išimtis - viešojo transporto priemonės ir taksi, kur atsiskaitant litais grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais grąža turi būti duodama eurais.

 

Trečioji išimtis - kai yra pagrįstų priežasčių, dėl ko paslaugų teikėjas ar pardavėjas negali duoti grąžos eurais.

 

Pasirengimo euro įvedimui koordinavimo darbo grupė nustatė pavyzdinius atvejus, kai pardavėjas ar paslaugų teikėjas galės grąžą atiduoti litais:

 

♦ jei pardavėjas ar paslaugų teikėjas dėl darbo pobūdžio neturi galimybės su savimi turėti pakankamai grynųjų eurų (pvz., kurjerio paslaugų teikėjas);

 

♦kai vienu kartu atiduodamos grąžos dydis neproporcingai viršija perkamos prekės ar paslaugos kainą ir tokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas atidavęs grąžą nebeturėtų apyvartinių lėšų eurais (pvz., už mažos vertės prekę atsiskaitoma 200 litų nominalo banknotu, o pardavėjas atidavęs grąžą tik eurais kasoje daugiau nebeturėtų eurų);

 

♦ jei dienos apyvarta ženkliai viršija įprastinę ir dėl to pardavėjas ar paslaugų teikėjas nebeturi eurų atiduoti grąžai.

 

Atkreipiame dėmesį, kad šia išimtimi pasinaudoję pardavėjas ar paslaugų teikėjas, paprašytas turės pateikti tinkamus įrodymus, kad dėjo pakankamas pastangas apsirūpinti grynaisiais eurais grąžai.

 

Visa išsami informacija šiuo klausimu bus paskelbta euras.lt interneto svetainėje.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus inf.

 Pasirengti turi ir gyventojai

 

Jau pirmą 2015 m. dieną, kai Lietuvoje bus įvestas euras, gyventojams bus sudarytos sąlygos pasikeisti valiutą: be bankomatų tinklo, planuojama, kad visose apskrityse dirbs apie 40 komercinių bankų padalinių, taip pat veiks Lietuvos banko kasos Vilniuje ir Kaune.

 

„Paprastai sausio 1-ąją bankų padaliniai nedirba, tačiau su bankais sutarėme, kad kitų metų pirmąją dieną įvedus eurą bus sudarytos sąlygos išsikeisti valiutą visų apskričių centruose, juose veiks bent po vieną banko padalinį. Be įprasto darbo sausio 2-ąją, pirmąjį savaitgalį po Naujųjų taip pat veiks gerokai daugiau, nei įprasta, bankų padalinių", - sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

 

Sausio 3-iąją, šeštadienį, dirbs beveik pusė komercinių bankų padalinių, sausio 4-ąją, sekmadienį - penktadalis.

 

Nors Lietuvos paštas sausio 1 d. nedirbs, jau sausio 2 d. ir kitų metų pirmąjį šeštadienį, sausio 3 d., 330 pašto skyrių įvairiose šalies vietose dirbs kaip paprastą darbo dieną, o sekmadienį - kaip šeštadienį. Visomis šiomis priemonėmis bus sudarytos geresnės sąlygos išsikeisti valiutą pirmomis 2015 m. dienomis atokesnėse vietovėse.

 

Numatomas ilgesnis ir bankų klientų aptarnavimo padalinių darbo laikas - kai kurie bankai apie tai jau paskelbė, kiti sprendimo dėl darbo valandų pailginimo 1-2 val. priėmimo teisę suteikė kiekvieno padalinio valdytojui ir jie tai darys pagal poreikį.

 

Lietuvos pašto skyriai visą sausį veiks 2 val. ilgiau.

 

Bankomatai bus aprūpinti mažųjų nominalų banknotais.

 

„Gyventojai, siekdami prie euro pereiti kuo sklandžiau, turėtų įsidėmėti keletą pagrindinių dalykų. Pirma - bankų skyriuose visus reikalus, įskaitant susijusius su mokėjimais, reikėtų susitvarkyti kuo anksčiau, nes paskutinę šių metų dieną jie dirbs trumpiau. Iki euro įvedimo litus patogiausia laikyti sąskaitose, o jei grynųjų litų turėsite ir po euro įvedimo, nesant reikalo, pirmosiomis dienomis dėl galimų eilių skubėti juos pasikeisti į eurus neverta. Bankuose ir pašte juos nemokamai bus galima išsikeisti dar ilgai, o Lietuvos banke - neribotą laiką. Ir, žinoma, reikia saugotis sukčių, siūlančių valiutą keisti gatvėje ar namuose", - sako V. Vasiliauskas.

 

Siekdami spartinti klientų aptarnavimą, bankai yra numatę įvairių organizacinių priemonių: įskaitant darbuotojų perkėlimą dirbti su grynaisiais, papildomą darbuotojų samdą, mobiliąsias grupes, kurios vyks ten, kur didžiausi krūviai, papildomą grynųjų pinigų tvarkymo, kaip antai monetų skaičiavimo ir surinkimo, įrangą.

 

Perprogramuojamos eilių valdymo sistemos, kaip prioritetą numatant grynųjų keitimą, įrengiami papildomi darbo su grynaisiais langeliai.

 

Pagal bankų suteiktą informaciją dauguma mokėjimo kortelių skaitytuvų bei bankomatų įvedant eurą veiks be reikšmingo pertrūkio, tačiau Naujųjų metų naktį dėl atsargos šiek tiek grynųjų turėti patartina.

 

Visų valiutų keitimo vietų darbo laikas bus paskelbtas svetainėje euras.lt, taip pat jį žmonės galės sužinoti paskambinę nemokama euro telefono linija 8 800 34528.

 

Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus inf.

 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. gegužė
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
29
30
1
2
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!