Buhalteriams, finansininkams, vadovams, teisininkams, biurų administratoriams. JŪS PRIVALOTE ŽINOTI DAUGIAU!

Lietuvoje

split_long.png
Vyriausybė pritarė visuomenės įtraukimui į teismų darbą 2012 04 23

Ministrų kabinetas pasitarime pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui į teismų darbą įtraukti visuomenės atstovus, kurie dalyvautų sprendžiant svarbias bylas ir patartų teismui kokį sprendimą priimti.

 

Teismų įstatymo pakeitimo projektas parengtas siekiant didinti teismų veiklos atvirumą ir visuomenės pasitikėjimą jais. Įstatymo projekte numatyta, kad visuomenės atstovai būtų pasitelkti sprendžiant itin reikšmingas bylas, kuriose prieš teismui priimant sprendimą jie galėtų išsakyti savo nuomonę teisėjui, kaip turėtų būti išspręstas ginčas. Teismas šią nuomonę privalės įvertinti ir pagrįsti, kodėl į ją buvo atsižvelgta arba ne.

 

Visuomenės atstovais teismuose galės būti ne jaunesni nei 21 metų ir ne vyresni nei 65 metų Lietuvos piliečiai, kurie yra veiksnūs, moka lietuvių kalbą, turi vidurinį išsilavinimą, nevartoja narkotinių medžiagų, nėra padarę nusikalstamos veikos, gyvena Lietuvoje ir nedirba valstybės tarnautojais, nėra kariai ar politikai ir pan.

 

Šių atstovų atranka bus organizuojama teismo (kuriame bus nagrinėjama byla) pirmininko. Jis atsitiktinės atrankos būdu iš Nacionalinės teismų administracijos sudaryto apygardos visuomeninių teisėjų sąrašo atrinks Teisėjų tarybos rekomenduotą visuomeninių teisėjų skaičių (daugiau negu du).

 

Visuomeniniu teisėju paskirtas asmuo turės dalyvauti teismo posėdžiuose. Neatvykus į posėdį be pateisinamos priežasties jam galės būti skiriama iki 1 tūkst. litų bauda. Taip siekiama užkirsti kelią galimam piktnaudžiavimui ir bylų vilkinimui.

 

Visuomenės atstovai teismuose turėtų teisę gauti atvykimo į teismą bei gyvenamosios patalpos nuomos išlaidų kompensaciją, atlygį už visuomeninio teisėjo pareigų atlikimą, kuris būtų proporcingai skaičiuojamas pagal tai, kiek buvo atliekamos visuomeninio teisėjo pareigos. Laikas, kai atliekamos šios pareigos, būtų įskaitomas į darbo stažą. Asmuo negalėtų būti skiriamas į visuomenės atstovus teisme daugiau nei 10 posėdžių per metus.

 

Teismų įstatymo pakeitimo projektas dar bus svarstomos Vyriausybės posėdyje. Jei posėdyje siūlomiems pakeitimams bus pritarta, dėl projekto dar turės apsispręsti Seimas.

 

Vyriausybės inf.

 

Gaukite naujienas el. paštu

RSS

U Ž D U O K I T E   K L A U S I M Ą

             info@infolangas.lt

D Ė M E S I O ! ! !

D Ė M E S I O ! ! !

Savaitės sentencija

Nori išgirsti protingą atsakymą, protingai ir klausk.

J. V. Gėtė

Senesnės sentencijos

Buhalterio kalendorius

<
2024 m. gegužė
>
I
II
III
IV
V
VI
VII
29
30
1
2
Akcijos
MOKESČIŲ KALENDORIUS
NEMOKAMI seminarai
Renginiai
REIKŠMINGOS datos
 
 

split

split

Verta žinoti

Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė NATO ir Europos Sąjungos metais; Dainų šventės metais; Diplomatų Lozoraičių metais

split

NAUJI mokymai - Tapkite profesionalu su LINKEDIN

AKTUALŪS nuotoliniai mokymai IŠMANUSIS BIURAS

→  SUSIDOMĖJOTE?

split

Vardadieniai

split

Šiandien orai Lietuvoje

Orai Vilniuje Orai Kaune Orai Klaipėdoje Orai Panevėžyje Orai Alytuje Orai Marijampolėje Orai Utenoje Orai Kėdainiuose Orai Ukmergėje Orai Mažeikiuose

9,56€  8,00 €   / IŠPARDUOTA!